FAQ – Veel gestelde vragen

Is mijn fiets geschikt om te worden omgebouwd?

Ja, onze ombouwset kan in haast iedere  fiets worden ingebouwd als deze een versnellingsapparaat heeft. Aan de hand van uw bestaande fiets zorgen wij van mijn-e-fiets.nl ervoor dat er een ombouwset wordt gemonteerd die is afgestemd op de wielmaat (inches) en het remsysteem van uw huidige fiets. Mocht u speciale eisen hebben, stuur dan gerust een email naar info@mijn-e-fiets.nl, dan nemen wij graag contact met u op om tot een  geschikte e-bike ombouwset voor uw fiets te komen.

Hoeveel kilometer kan ik afleggen op een volle accu?

Een van de belangrijkste aspecten van een elektrische fiets is de afstand die u op een volle accu kunt afleggen, wat ook wel de actieradius wordt genoemd. De actieradius van uw elektrische fiets wordt bepaald door het vermogen en de capaciteit van de accu. Hoe groter de accu-capaciteit, hoe meer kilometers u kunt afleggen op een volle accu. Daarom levert Mijn-e-fiets.nl verschillende accu’s met een capaciteit van 264Wh tot 792Wh. Dit is stukken krachtiger dan gebruikelijk.

Bij gemiddelde trapondersteuning vertaalt  zich dit in een actieradius tussen de 50 tot 180 kilometer. De exacte actieradius is afhankelijk van de hoeveelheid trapondersteuning en omgevingsfactoren zoals weersomstandigheden, soort wegdek en het totaalgewicht van uw fiets en lichaamsgewicht.

Hoe snel kan ik fietsen na de ombouw?

Om te voldoen aan wettelijke richtlijnen is de trapondersteuning begrensd tot 25 km/h. Boven de 25 km/h wordt de ondersteuning automatisch verminderd en trapt u eventueel op eigen kracht harder.

Kan ik de ombouwset zelf installeren?

Het ombouwen van uw fiets tot elektrische fiets is goed zelf te doen. De ombouwset leveren wij met een uitgebreide installatiehandleiding. Hierin wordt stap voor stap de installatie uitgelegd. Heeft u liever dat de installatie door een vakman gebeurt, dan staan wij voor u klaar om de ombouwset op onze locatie in te bouwen. Voor een bedrag vanaf €139,- bent u er zo van verzekerd dat uw fiets perfect wordt omgebouwd tot E-bike! Binnen een straal van 25km hebben wij een gratis haal- en brengservice.

Hoe bewaar ik de ombouwset?

Als u voor langere tijd (een maand of meer) uw fiets niet gebruikt, dan raden wij u aan de accu te bewaren met zo’n 50% energie-inhoud. Verwijder de accu uit uw elektrische fiets en bewaar de accu op een droge en schone plaats op kamertemperatuur (5 tot 25°C). Bewaart u de accu voor een langere tijd, koppel de accu dan maandelijks een half uur tot uur aan de oplader. Zo zorgt u ervoor dat de accu de beste conditie bewaart en zorgt voor een optimale levensduur. Wilt u de elektrische fietsaccu weer gaan gebruiken? Laad de accu dan eerst weer volledig op. Voorkom dat uw accu volledig wordt ontladen (naar 0%). Op de accu of display kunt u aflezen hoe vol uw accu nog is. Beiden geven aan wanneer de accu het kritische nulpunt bereikt, dat is onder het laatste streepje / LED-lampje.

Is een helm, kentekenplaatje of verzekering nodig?

Nee, voorheen was het verplicht een WA-verzekering af te sluiten. De wetgeving is echter veranderd en bepaalt dat een helm en verzekeren niet nodig is zolang de trapondersteuning niet meer dan 250W vermogen levert en alleen als u zelf mee blijft trappen. Er zijn ook elektrische fietsen waarbij u niet hoeft mee te trappen. Wanneer u onze ebike-kit op uw fiets gemonteerd heeft, is het dus niet nodig om de fiets extra te verzekeren.

Waar zit de mini hulpmotor?

De kleine elektromotor zit verwerkt in de naaf van uw nieuwe voorwiel. Doordat deze zeer klein van formaat is, is de wielnaaf amper te onderscheiden van een normale fietswielnaaf.

Wat is het voordeel van een mini naafmotor?

De naam zegt het al, het is een compacte en licht van gewicht elektromotor (circa 2,5 kg). Hierdoor is het voorwiel nauwelijks te onderscheiden van een normaal fietswiel. Het lichte gewicht van de hulpmotor zorgt ervoor dat de motor nauwelijks voelbaar is en de fiets prettig blijft sturen. De borstelloze techniek van de motor zorgt voor veel toeren en trekkracht en daardoor een krachtige trapondersteuning.

Kan ik ook zonder trapondersteuning fietsen?

Ja, u kunt de trapondersteuning volledig aan- en uitzetten. Dit kan zowel via de display als met behulp van de aan/uit schakelaar. Als u op plaats van bestemming bent aangekomen en stopt met fietsen, dan raden wij u aan het systeem uit te schakelen met behulp van de aan/uit schakelaar op de accu. Op deze manier is de hulpmotor volledig uitgeschakeld en zal ook het systeem verder ook geen energie verbruiken.

Tevens zijn onze motoren voorzien van een volledige vrijloop, dat wil zeggen dat als u zonder ondersteuning fietst, dat de fiets net zo soepel fietst als dat ie eerst ook deed.

Maakt de hulpmotor veel lawaai?

Onze hulpmotor is voorzien van een Sine Wave controller en een dikke behuizing en is op snelheid zo goed als geruisloos. Bij intensieve belasting van de motor, zoals bij heuvel op of bij volle ondersteuning (high) en bij wegfietsen kunt u de motor wellicht iets horen.

Wat is het verschil tussen voorwiel- , achterwiel- en middenmotor-aandrijving?

Hoewel de meningen onder de experts verdeeld zijn, geeft het overgrote deel de voorkeur aan voorwiel aangedreven elektrische fietsen. De motor in het voorwiel zorgt voor een betere gewichtsverdeling (motor voor, uw gewicht in het midden van de fiets, de versnellingen en uw bagage achter) en tweewiel-aandrijving (voorwiel d.m.v. elektromotor en het achterwiel door uzelf). Hierdoor stuurt de fiets prettiger de bochten door en is deze beter manoeuvreerbaar.

Een ander groot voordeel van onze ombouwsets met naafmotor is dat een voorwiel gemakkelijker te vervangen is dan een achterwiel. Het eruit halen van het achterwiel betekent losmaken van de ketting, derailleur (versnellingen) en achterrem, terwijl een voorwiel met het losmaken van twee moeren is geklaard.

De middenmotor is krachtiger dan de naafmotor en dat merkt u met name als de weg steiler wordt of als u wegrijdt vanuit stilstand. De ondersteuning van de middenmotor voelt ook meer als “een steuntje in de rug”. Doordat de middenmotor laag onder de trapas geplaatst is, wordt er een betere gewichtsverdeling  verkregen. De e-bike is hierdoor makkelijker handelbaar.

Wordt de motor remonderbreker standaard meegeleverd?

Ja, de remonderbreker wordt standaard meegeleverd. Diverse leveranciers bieden de motoronderbreker als optie tegen meerprijs aan. Bij ons is dit onderdeel standaard, omdat wij een goed remsysteem van levensbelang vinden. De elektronische remonderbreker wordt geplaatst op uw bestaande remmen en onderbreekt direct de elektromotor wanneer u de remmen inknijpt

Hoe laad ik de Li-Ion accu op?

De oplaadbare accu kunt u met behulp van een normaal stopcontact opladen. De accu van onze e-bike ombouwset is afneembaar. Dit is een groot voordeel ten opzichte van elektrische fietsen waarbij de accu zit ingebouwd in het frame, zoals dat bij modellen van Sparta, Batavus en Koga Miyata het geval is. Bij een ingebouwde accu zal de gehele fiets in de buurt van een stopcontact geplaatst moeten worden om op te laden, en een stopcontact is lang niet altijd in een schuur of fietsenstalling aanwezig. De ombouwset van Mijn-e-fiets.nl is dan ook voorzien van een afneembare accu. De accu kunt u uit de bagagedrager halen en thuis, onderweg of op kantoor opladen met behulp van de meegeleverde acculader.

Hoelang duurt opladen van de accu?

Het opladen van leeg naar volle accu neemt ongeveer vijf uur in beslag. De lader is voorzien van een beveiliging zodat de accu niet overbelast kan worden tijdens het laadproces

Wat is de levensduur van een Li-Ion accu?

Een accu is een verbruiksartikel. Het aantal oplaadmomenten en de wijze van gebruik bepalen de levensduur van de accu. Onder normaal gebruik kan de accu ongeveer 800 keer worden opgeladen.

Wat is de capaciteit (Volt, Ah, Wattuur) van een accu?

Fabrikanten van de beste elektrische fietsen drukken de accu capaciteit vaak uit in Ampere. Zo zult u vaak ’10Ah’ in foldertjes tegenkomen. Ampere zegt echter niets over de totale accu-capaciteit. Om deze te kunnen bepalen is ook het Voltage, de batterijspanning, van belang. U kunt dit het beste vergelijken met de hoeveelheid water die uit een tuinslang komt. Volt is spanning en staat voor de druk van het water, hoe meer druk des te meer water er door de tuinslang stroomt. Ampère is de stroom oftewel de hoeveelheid water dat door de slang stroomt.

Om een goed vergelijk te kunnen maken kan de batterijcapaciteit het best worden uitgedrukt in Wh. Hoe hoger het aantal Wattuur, hoe meer kilometer u op een volle accu kunt afleggen. Wattuur wordt ook aangehouden in onafhankelijke testen zoals door de Consumentenbond.

De capaciteit in Wattuur kunt berekenen door het aantal Ampere per uur (Ah) te vermenigvuldigen met het Voltage van de accu. Onze SLIM E-bike ombouwset heeft bijvoorbeeld standaard een 11Ah accu bij een spanning van 36V, de capaciteit bedraagt dan ook 396Wh (0,396kWh).

Wat zijn de voor- & nadelen van een Li-Ion en LiFePO4 accu?

Li-Ion is een van nieuwste accu generaties en is vooral bekend als laptop accu. Vergeleken met  vorige generaties batterijen, heeft de Li-Ion accu een langere levensduur, is deze lichter van gewicht en heeft hij een constante capaciteit. Ze zijn krachtig als ze vol zijn, maar ook totdat ze bijna leeg zijn. Het is een bewezen accu technologie die wordt toegepast in de duurste elektrische auto’s en de beste elektrische fietsen van onder meer Gazelle, Koga Miyata en Flyer.

LiFePO4 is de nieuwste generatie accu’s. LiFePO4 accu’s zijn bijzonder milieuvriendelijk en bevatten de beste eigenschappen op gebied van levensduur, oplaadtijd en gewicht. LiFePO4 accu’s zijn nog relatief duur.

De ombouwsets van Mijn-e-fiets.nl zijn te voorzien van zowel Li-Ion als LiFePO4 accu’s. Deze zijn bovendien uitgerust met een batterij management systeem (BMS). Het BMS zorgt ervoor dat het laden en ontladen veilig verloopt en balanceert de cellen. Hierdoor heeft u langer plezier van uw accu en kunt u naar verloop van tijd nog flinke afstanden op de accu blijven afleggen.

Hoe kan ik bestellen?

U kunt uw e-bike ombouw of alleen de set direct online bestellen via onze webshop of stuur een email naar info@mijn-e-fiets.nl. Ook kunt via onze online afspraakplanner direct een afspraak voor een ombouw maken in onze agenda.

Welke garantie biedt Mijn-e-fiets.nl?

Wij bieden u 2 jaar garantie op de onderdelen van de ombouwset én de ombouw zelf. Onze ombouwsets worden in nauwe samenwerking met de fabrikant ontwikkeld. Wij hebben de beschikking over een grote voorraad ombouwsets en reserve onderdelen in het centrale Power Bike magazijn in Neede zodat de levertijd in Nederland slechts 1 werkdag is.

Hoe kan het dat jullie zo goedkoop zijn?

Als dé specialist op gebied van elektrische fiets ombouwsets nemen wij geen genoegen met een standaard ombouwset systeem. Kwaliteit gaat per slot van rekening boven alles. Maar een goed product hoeft niet per se duur te zijn. Doordat we onze e-bike ombouwsets in grote volumes kunnen laten produceren en rechtstreeks aan u als eindconsument aanbieden, merkt u dat terug in onze prijs.

Is een ingebouwde e-bike kit diefstal gevoelig?

Diefstal van fietsen komt regelmatig voor en hoe mooier de fiets hoe gevoeliger voor diefstal deze is. Zorg er dan ook voor dat u de fiets afsluit en zo mogelijk parkeert op een bewaakt of privé terrein. De accu zit in de bagagedrager gemonteerd met daarin een slot. Aangezien de accu het duurste onderdeel van uw fiets is, raden wij u aan de accu van de fiets te verwijderen als u de fiets onbewaakt achterlaat en deze met u meeneemt. Wilt u meer zekerheid dan kunt u uw omgebouwde E-bike via mijn-e-fiets.nl bij Fietsned verzekeren. Kijkt u hier voor de details.